Zaprtje razstave Melita VOVK osebno

8. avgust, ob 19:30 uri

Velika blejska razstava Melita VOVK osebno je z 31. julijem zaprla vrata. Večmesečni projekt se bo slavnostno zaključil s koncertno izvedbo opere SEVILJSKI BRIVEC Gioacchiona Rossinija. Koncert bo izveden brez kostumov in scenskih elementov.

V okviru koncerta si bo eno uro pred začetkom mogoče še zadnjič ogledati sklop SLIKARSTVO, FANTASTIČNE RISBE, PEJSAŽI, GLEDALIŠČE v preddverju Festivalne dvorane. Za vstop v preddverje je potrebno izpolnjevati pogoj PCT.

ORKESTER Pehlivanian Opera Academy Orkester

DIRIGENTI Tilen Draksler, Daniel Perpiñan, Giovanni Pasini, Manolo González, Carolina Cerezo Davila, Sergey Galaktionov, Georgy Vasilenko in Pio Lozzi

PEVCI

ALMAVIVA: Klemen Torkar, Uroš Dolšek, Matej Velikonja
FIGARO: Lovro Korošec, Marko Erzar, Taesung Kim
ROSINA: Nataša Trček, Rebeka Pregelj, Sara Briški Cirman, Saška Kolarič
BERTA: Anja Šinigoj
BARTOLO: Marko Mandir

BASILIO: Tomaž Štular

Italijanski skladatelj Gioacchino Rossini (1792–1868) je v prvi polovici 19. stoletja najbrž veljal za najpopularnejšega skladatelja. Na Dunaju je zasenčil celo Beethovna in Schuberta, zato ne preseneča, da so o njem in njegovem delu še v času življenja krožile številne anekdote. Predvsem so ga zaznamovali kot zelo produktivnega ustvarjalca, ki komponira veliko »enako zvenečih oper«, ob enem pa se bolj zanima za francosko kuhinjo kot za glasbeno ustvarjanje. Wagner je o njegovih operah na primer dejal, da »kdor pozna eno, pozna vse«. Dejstvo je, da je Rossini komponiral zelo veliko in hitro. Nekaj oper je nastalo celo v dveh do štirih tednih. Zato si je pogosto “izposojal” kakšen odlomek ali točko iz svojih prejšnjih del. Tudi znamenita uvertura k Seviljskemu brivcu je bila izvirno namenjena drugima operama. Kljub temu velja njegov Seviljski brivec (1816) za vrh in hkrati veličasten sklep opere buffe, nekoč izjemno popularne zvrsti. Opera je nastala po libretu, ki temelji na priljubljeni komediji Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa Seviljski brivec, in še danes učinkuje enako privlačno kot nekoč ter je hkrati eno najpogosteje izvajanih del v operni literaturi. To lahko pripišemo čaru duhovite glasbe, polne dopadljivih, mestoma ostro ritmiziranih melodij in značilnih vihravih ansambelskih finalov, solistične arije pa so že zdavnaj postale paradne točke basistov, koloraturnih mezzosopranistk in baritonistov. Na opernih odrih vsega sveta se tako vedno znova pojavljajo številne nove uprizoritve, od najbolj ekstremnih in eksperimentalnih do najbolj konservativnih. Delo je namreč privlačno tudi zaradi elokventne partiture, ki sledi razvoju dogodkov ter interakciji vlog skozi številne nepričakovane preobrate v zgodbi, kar ustvarja močno estetsko povezanost med zgodbo in njeno glasbeno pripovednostjo.

Cena vstopnice je 10 EUR. Vstopnice so naprodaj na portalu Mojekarte, v Turističnem društvu Bled in pri vseh ostalih posrednikih.

Spoštovali bomo veljavne ukrepe preprečevanja širjenja koronavirusa. Prireditve se lahko udeležite, v kolikor imate negativen rezultat testa PCR ali HAGT, potrdilo o prebolelosti oziroma cepljenju. Zahvaljujemo se vam za spoštovanje ukrepov.

Na tej povezavi si lahko preberete bonton obnašanja, ki velja v Festivalni dvorani Bled.