Melita VOVK osebno, velika blejska razstava

Kot namigne že naslov razstave Melita VOVK osebno, bo le-ta posebna, saj bo poleg ilustracije in njenih slikarskih del, ki so bila bodisi objavljena, bodisi že razstavljena, prikazala tisti del njenega opusa, ki je bil povsem oseben in je nastajal iz njenega čistega likovnega raziskovanja in užitka, torej ni bil namenjen javni predstavitvi. Izbor del za razstavo ni bil lahek – pripravila ga je njena hči, prav tako akademska slikarka, Ejti Štih – saj je bila Melita Vovk vsestranska umetnica, v javnosti najbolj znana kot ilustratorka, karikaturistka, scenografinja in kostumografinja, vendar je njen opus veliko več kot to.

Na prizoriščih: Blejski grad – Galerija Stolp, Kapela in Dvorana nad muzejem, Festivalna dvorana Bled, Kavarna Apropo Bled, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled in Galerija Melite Vovk v Trgovskem centru Bled bodo tako na ogled dela, ki jo predstavljajo kot portretistko in kronistko osebnega študijskega in družinskega življenja, kot slikarko, ki je bila vpeta v sočasne likovne tokove, kot grafičarko (na Akademiji za likovno umetnost je opravila specializacijo iz grafike!), pa tudi kot risarko in koloristično virtuozinjo pejsažev, kolažistko in povsem abstraktno umetnico z veliko osebnoizpovedno in družbenokritično angažiranostjo.
 
Ideja za projekt je nastala iz želje po izvedbi spominske razstave lani preminuli akademski slikarki Meliti Vovk. Njeno obširno delo smo želeli postavili na ogled in hkrati ves Bled za en mesec spremeniti v veliko galerijo (novembra 2020), a smo bili načrte prisiljeni prestaviti zaradi ukrepov preprečevanja širjenja epidemije koronavirusa. Novembrski opus, kakršno je širši naziv projekta, bo vsako leto v novembru izpostavil izbrane domačine z Bleda, ki so s svojimi dosežki izjemno obogatili življenje in kulturo kraja.
 
Vabimo vas, da obiščete spletno stran www.melitavovk.si in preko obrazca delite prigode, ki ste jih bodisi doživeli z Melito, bodisi so kakor koli drugače povezane z njenim življenjem in ustvarjanjem. Zavedamo se, da je internet za marsikoga lahko izziv, zato smo vam od ponedeljka do petka, med 8. in 12. uro na voljo na telefonski številki 572 97 79 ali po pošti na naslov Zavoda za kulturo Bled, Cesta svobode 11, Bled. Povedano bomo zapisali in prav tako objavili na spletu, v prihodnje pa si želimo izdati tudi tiskano zbirko zgodb v spomin na Melito Vovk.

 

V vseh lokacijah razstave je poskrbljeno za izvajanje trenutno veljavnih zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. V naprej se vam zahvaljujemo za upoštevanje navodil osebja. Želimo vam veliko veselja ob obisku razstave.