Sicer preveč podrobno opisujem tega človeka, a zdi se mi zanimivo opisovati zlasti meni zanimive obraze. Da ga ne bi poznal tako dobro, bi se mi moral zdeti zloben in degeneriran. A človeški obraz je bolj zamotan problem, kot se zdi na prvi pogled. Lepo in grdo se mi zdita prav tako relativna pojma kot genialno in noro ali normalno in nenormalno. Kje je meja enega in se začne drugo…. in lahko je najgrše obličje lepo kot odsev plemenitega duha, lahko pa je najlepše obličje grdo kot prazna, brezbrižna maska lepe lutke.

Iz dnevnika Melite Vovk, napisanem leta 1946.

Umetnik prejme od narave dar umetnosti – zlato posodo, da iz nje deli skrivnost. Ta skrivnost je sok, ki teče skozi srce in se čisti v jezeru duše. Kdor pije iz keliha umetnosti naj, naj pomni, da njen sok ni za okrepilo telesa, pač pa za okrepilo duše.

Melita Vovk v zaobljubi umetnosti, ki jo je napisala leta 1936, stara 8 let.

 

Odlomka iz knjige
MELITA VOVK OSEBNO
Biografija umetnice 1928 – 2020
avtorice Lidije Pavlovčič

 

Knjižni komplet sestavljata dva dela, Biografija umetnice 1928 – 2020 (180 strani, z bogatim slikovnim gradivom), avtorice Lidije Pavlovčič in Ustvarjanje (380 strani, strokovni prispevki z obsežnimi galerijami njenega umetniškega opusa), avtorjev Tatjane Pregl Kobe (ilustracija), Marka Kočevarja (karikatura), Janeza Fajfarja (PEN), Tee Rogelj (gledališče), Edvarda Majarona (lutke) in Ane Marije Kunstelj (slikarstvo in grafika).

V uvodnem delu je na temo častne občanke Bleda pisal blejski župan Janez Fajfar, svoj nagovor bralcu sta dodala tudi Matjaž Završnik, direktor Zavoda za kulturo Bled, pod okriljem katerega bo izvedena razstava in izid knjige ter Ejti Štih, hči Melite Vovk in prav tako akademska slikarka. Ustvarjalni del je z Zamirujočim sonetom za Melito Vovk, čebelarko podob obogatil Boris A. Novak.

Nakup knjige je mogoč na blagajni Blejskega gradu in v Kavarni Apropo.